Ξέφρενο τουριστικό πάρτι: Πάτησε γκάζι τον Αύγουστο η Χαλκιδική

«Χρυσό» καλοκαίρι που όπως όλα δείχνουν θα τραβήξει… και τον Σεπτέμβριο διανύει η τουριστική κίνηση τον θερμότερο μήνα του καλοκαιριού αλλά και οι κρατήσεις για την συνέχεια, με τη βαριά βιομηχανία της χώρας ουσιαστικά να σώζει για μία ακόμα χρονιά την παρτίδα για την ελληνική οικονομία, επιτρέποντας παράλληλα στο οικονομικό επιτελείο να ανοίξει την βεντάλια των μέτρων στήριξης για τους πιο ευάλωτους, μέτρων που θα αποτελέσουν ανάχωμα στις οξύτατες πληθωριστικές πιέσεις.

 

H Χαλκιδική τρέχει με «τρελές» ταχύτητες τον Αύγουστο ενώ στους ίδιους ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί και ο Σεπτέμβριος. Οι κρατήσεις πήραν φωτιά, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τις επιδόσεις της χρονιάς – ρεκόρ (2019) για τον τουρισμό. Η Χαλκιδική αν και όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες αντίκριζε μαύρες μέρες στον ορίζοντα εξαιτίας της απώλειας Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, «κουβαλώντας» και το λουκέτο Μουζενίδη από την περσινή σεζόν, απορρόφησε τις αναταράξεις, με κάποιες αμυχές και τώρα κρατά το πόδι σταθερά πατημένο στο γκάζι.

Tο αυξημένο (κατά περίπου 30% ανά δωμάτιο/διανυκτέρευση) λειτουργικό κόστος, λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης προβληματίζει τους ξενοδόχους που ευελπιστούν πως η «έκρηξη» της τουριστικής κίνησης θα το υπερβεί επιτρέποντας στα καταλύματα να καταγράψουν κέρδη στο τέλος της σεζόν.

 

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι, η σεζόν εξελίσσεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, ο Ιούλιος ήταν εξαιρετικός μήνας όσον αφορά τις πληρότητες ενώ κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά κύλησε και ο Αύγουστος, αγγίζουμε ή και ξεπερνάμε σε ορισμένες περιπτώσεις τις επιδόσεις του 2019. Τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με τα μικρότερα αλλά αναμένουμε αυτό το χάσμα να καλυφθεί. Στη Χαλκιδική πέρα από Βαλκάνιους έρχονται Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Δανοί και Ισραηλινοί. Πολύ καλά πηγαίνει και η εστίαση, μόνο το λιανεμπόριο ζορίζεται», επισημαίνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου της Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

 

«Το σοκ του πολέμου ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα με τους επιχειρηματίες να προχωρούν γρήγορα στις κατάλληλες κινήσεις που κάλυψαν τις απώλειες Ρώσων και Ουκρανών», καταλήγει. Ακόμα, όσον αφορά τους Έλληνες στέκεται στην οικονομική δυσπραγία της εποχής, «τα αυξημένα έξοδα και οι ανατιμήσεις σίγουρα δε βοηθούν, οι Έλληνες είναι πιο συγκρατημένοι». «Οι τιμές στα καταλύματα σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν για να υπερκαλυφθούν τα κόστη που σημειώνουν άλματα ενώ πολλά ξενοδοχεία είχαν προκρατήσεις από τον χειμώνα με τις τιμές που ίσχυαν τότε αλλά στη συνέχεια τα κόστη πήραν την ανιούσα με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να επωμιστούν τη χασούρα. Ο Σεπτέμβριος όλα δείχνουν πως θα είναι και αυτός ένας πολύ καλός μήνας με υψηλές πληρότητες», σημειώνει.

 

Πηγή: blog.moudaniwn.gr

Η #1 εταιρία υπηρεσιών οικονομικής διαχείρισης κοινοχρήστων πολυκατοικιών & οικισμών εξοχικών κατοικιών στο νομό Χαλκιδικής.

Μείνετε συντονισμένοι με τη Metron

Ακολουθήστε μας στα Social Media