Ποιά μορφή θέρμανσης κοστiζει λιγότερο;

Η ακριβότερη και η φθηνότερη μορφή θέρμανσης – Μεγάλη μελέτη του ΕΜΠ απαντά στο ερώτημα – Στο ερώτημα τι συμφέρει περισσότερο για θέρμανση απαντά η μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Μέσω της έρευνας έγινε σύγκριση όλων των τεχνολογιών θέρμανσης που χρησιμοποιεί ένα μέσο νοικοκυριό.

Κατά τον υπολογισμό ελήφθησαν υπόψιν οι φόροι και οι επιδοτήσεις που προσφέρονται από την πολιτεία, καθώς και τα τελευταία στοιχεία από την τιμή του ηλεκτρισμού και των καυσίμων.

 

Τα εργαστήρια του ΕΜΠ που υπογράφουν τη μελέτη εκτιμούν ότι το κόστος θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αγγίζει τα πρωτοφανή επίπεδα των προηγούμενων περιόδων (2021-2022 / 2022-2023).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ακριβότερη μορφή θέρμανσης είναι τα τζάκια και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις, ενώ η φθηνότερη λύση είναι οι αντλίες θερμότητες, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τζάκια (κλειστού ή ανοικτού τύπου) και οι αντιστάσεις στοιχίζουν περίπου διπλάσια από ότι ένας συνήθης καυστήρας πετρελαίου, ενώ οι αντλίες θερμότητας μόλις στο 38-61%.

 

Το φυσικό αέριο βρίσκεται μεταξύ 0,098 και 0,111 ευρώ. Από την άλλη, οι λέβητες βιομάζας στα 0,137 ευρώ, ενώ, σε ό,τι αφορά τα συμβατικά στερεά καύσιμα, όπως είναι τα καυσόξυλα και τα πέλετ ξύλου, οι τιμές πώλησής τους μπορεί να παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 10% και 25%, συγκριτικά με τη σεζόν 2022-2023, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

 

Πηγή:www.newsthessaloniki.gr

Η #1 εταιρία υπηρεσιών οικονομικής διαχείρισης κοινοχρήστων πολυκατοικιών & οικισμών εξοχικών κατοικιών στο νομό Χαλκιδικής.

Μείνετε συντονισμένοι με τη Metron

Ακολουθήστε μας στα Social Media