Πετρέλαιο: Καταργούνται οι καυστήρες στις πολυκατοικίες

Τα «πάνω κάτω» φέρνει η νέα οδηγία

Ένα νέο βήμα κάνει η ΕΕ προς την «πράσινη μετάβαση», σύμφωνα με τα όσα έχει αποφασίσει η Κομισιόν.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η απαλλαγή των κτιρίων από τους ρύπους των ορυκτών καυσίμων, όπου δε θα υπάρχουν καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου οι οποίοι λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα ως το 2040.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν τους αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων από το 2025.


Τα οικονομικά κίνητρα

Οικονομικά κίνητρα θα εξακολουθούν να είναι δυνατά για υβριδικά συστήματα θέρμανσης, όπως αυτά που συνδυάζουν έναν λέβητα με μια ηλιοθερμική εγκατάσταση ή μια αντλία θερμότητας.

Η οδηγία αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από 200 χώρες πρωτού τεθεί σε εφαρμογή για να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων ως το 2050.


Τι αναφέρει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αποφασίστηκε πριν από λίγες ημέρες η συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών και της χρήσης ενέργειας των κτιρίων σε ολόκληρη την ΕΕ, με την ενισχυμένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με κύριο μέλημα την απαλλαγή των κτιρίων από από τους ρύπους των ορυκτών καυσίμων.

Τα κράτη μέλη τονίζεται ότι θα πρέπει να θεσπίσουν ειδικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης με σκοπό την πλήρη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα έως το 2040.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν τους αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων από το 2025.

Οικονομικά κίνητρα και επιχορηγήσεις θα εξακολουθούν να είναι δυνατά για υβριδικά συστήματα θέρμανσης.

Αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι πως από το 2025 βάσει των οδηγιών της ΕΕ, οι επιδοτήσεις θέρμανσης είτε για πετρέλαιο είτε για το φυσικό αέριο θα σταματήσουν.


Τι θα ισχύει για τα παλιά και τα νέα σπίτια

Από το 2030 θα πρέπει τα νεόχτιστα κτίρια να είναι μηδενικών εκπομπών ρύπων. Όσον αφορά τα παλιά κτίρια και τις πολυκατοικές τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί καθώς σύμφωνα με τα όσα λέγονται για την «πράσινη μετάβαση» ως το 2040, υπάρχει προθεσμία 16 ετών.


Πηγή:www.rthess.gr

Η #1 εταιρία υπηρεσιών οικονομικής διαχείρισης κοινοχρήστων πολυκατοικιών & οικισμών εξοχικών κατοικιών στο νομό Χαλκιδικής.

Μείνετε συντονισμένοι με τη Metron

Ακολουθήστε μας στα Social Media