Σε διετή παράταση της δυνατότητας δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο εξετάζει να βάλει φρένο στην αναστολή προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών από το 2023, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Οπως όλα δείχνουν το υπουργείο σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει στην παράταση της δυνατότητας δόμησης «παγώνοντας» ουσιαστικά τη σχετική απαγόρευση προέγκρισης οικοδομικών αδειών, η οποία βάσει των ισχυουσών ρυθμίσεων, λήγει σε έξι μήνες.
 
Αν και σαφείς ανακοινώσεις δεν έχουν υπάρξει ακόμα, το υπουργείο μοιάζει έτοιμο να ευθυγραμμίσει τη δυνατότητα προεγκρίσεων με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επίπεδο μελετών το 2025. Αυτό πρακτικά σημαίνει παράταση για τουλάχιστον δύο χρόνια και ενδεχομένως και για περισσότερο, καθώς πιθανότατα θα καλυφθεί και το χρονικό διάστημα που θα απαιτήσει η έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων για την κάθε περιοχή.
 
 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα θα επιτρέπεται μεταβατικά για διάστημα δύο ετών από την προέγκριση της οικοδομικής άδειας, η οποία όμως θα πρέπει να έχει ληφθεί το αργότερο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 θα λήξει η προθεσμία για να υποβληθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής αδείας σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων (4000τ.μ.) που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις ήταν άρτια και οικοδομήσιμα (όπως αυτά που ήταν εντός ζώνης πόλεων και κωμών και αυτά που είχαν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς και σε εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών καθώς και σε σιδηροδρομικές γραμμές).

Μετά την προθεσμία αυτή και εφόσον δεν υπάρξει νέα ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων 750 τ.μ., 1.200 τ.μ. και 2.000 τ.μ. θα χάσουν το δικαίωμα να χτίσουν στην ακίνητη περιουσία τους με αποτέλεσμα να απαξιωθούν ιδιοκτησίες, τις οποίες δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν, ενώ όσοι δεν καταφέρουν να εκδώσουν άδεια ενδέχεται να αναγκαστούν να τις πουλήσουν «για ένα κομμάτι ψωμί».
 
Παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία για την προέγκριση αδειών που εξασφάλιζε μία διετία για την έκδοση κανονικής οικοδομικής άδειας, «τρέχει» ήδη από το 2020, εκτιμάται ότι οι περισσότεροι δεν έχουν μπορέσει να την εκμεταλλευτούν δεδομένου ότι έκτοτε οι κρίσεις ήταν απανωτές καθώς μετά την πανδημία, ενέσκηψε η ενεργειακή κρίση, αλλά και η εκρηκτική άνοδος τιμών στα οικοδομικά υλικά που ως αποτέλεσμα είχαν τη δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
 
 

Πηγή: www.michanikos-online.gr

 

Η #1 εταιρία υπηρεσιών οικονομικής διαχείρισης κοινοχρήστων πολυκατοικιών & οικισμών εξοχικών κατοικιών στο νομό Χαλκιδικής.

Μείνετε συντονισμένοι με τη Metron

Ακολουθήστε μας στα Social Media